Pin It

Radio Kootwijk

Ergens op de Veluwe, in de buurt van Apeldoorn staat een imposant en bijzonder gebouw. Het is gebouwd aan het begin van de vorige eeuw om radioverbindingen mogelijk te maken tussen Nederland en Nederlands-Indië.

Gebouw A

De architect  Julius Luthmann, heeft zich voor deze opdracht laten inspireren door een sfinx. Inderdaad kan je je daar iets bij voorstellen. Het art deco gebouw (A) is opgetrokken uit gewapend beton en zelfs de Duitsers konden het niet kapot krijgen aan  het einde van de oorlog. En dat is maar goed ook. Inmiddels is het een Rijksmonument.

Mysterieuze tempel of communistisch bolwerk

Het gebouw doet me behalve aan de sfinx ook  denken aan een soort tempel door de paar sinistere sculpturen aan de gevel, iets mysterieus. In de verte moest ik ook denken aan een communistisch bolwerk zoals die in het voormalig Oostblok te vinden zijn.

Fotografie en nabewerking

Ik was er bij toeval beland op een erg grijze dag, gelukkig wel met al het fotomateriaal bij de hand, dus kon lekker aan de slag. Fotografisch ben ik aan de slag gegaan met verschillende objectieven voor het overzicht en de details van het gebouw. Daarnaast heb ik nog een (onvermijdelijke) 360º foto gemaakt, die verderop te zien is, onder fotogalerie  In de nabewerking heb ik geprobeerd de (sinistere) sfeer van het moment weer te geven.

 

Radio Kootwijk-1.jpgRadio Kootwijk-10.jpgRadio Kootwijk-8.jpgRadio Kootwijk-3.jpgRadio Kootwijk-5.jpgRadio Kootwijk-6.jpgRadio Kootwijk-2.jpgRadio Kootwijk-22.jpgRadio Kootwijk-4.jpgRadio Kootwijk-11.jpgRadio Kootwijk-17.jpgRadio Kootwijk-16.jpgRadio Kootwijk-12.jpgRadio Kootwijk-13.jpgRadio Kootwijk-14.jpgRadio Kootwijk-15.jpgRadio Kootwijk-7.jpgRadio Kootwijk-18.jpgRadio Kootwijk-19.jpgRadio Kootwijk-20.jpgRadio Kootwijk-21.jpgRadio Kootwijk-24.jpgRadio Kootwijk-25.jpgRadio Kootwijk-23.jpgRadio Kootwijk-9.jpg

 

This entry was posted in Architectuur, Bouwen, Cultuur, HDR, Zonder categorie. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

5 Comments

 1. Posted 30/06/2013 at 23:10 by lennert | Permalink

  Wat een prachtige foto’s van – wat mij betreft – één van de mooiste gebouwen van Nederland!!

 2. Posted 02/04/2014 at 12:57 by Edward | Permalink

  Wonderful and slightly sinister and brooding pictures of a remarkable monument.

 3. Posted 01/09/2014 at 23:22 by realtors in | Permalink

  Great post.

 4. Posted 26/11/2019 at 08:40 by Frank Nagtegaal | Permalink

  Geinspireerd geraakt door jouw foto’s van radio Kootwijk ben ik gisteren naar dat monumentale gebouw gegaan om te fotograferen. Het was een strak blauwe lucht wat toch een heel andere sfeer geeft dan jouw platen met die dramatische wolkenluchten. Complimenten voor jouw foto’s Wicek !

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>