Pin It

Chaco Culture

Na uren gereden te hebben in een gebied wat nauwelijks bewoond was, moesten we nog een kilometer of 20 over een onverharde weg om op de plaats van bestemming aan te komen. Weer erg onder de indruk van de uitgestrektheid van dit gebied, in dit geval New Mexico.

Er wordt gewaarschuwd voor de sterk veranderende weersomstandigheden en daar waren we die dag ook getuige van. Toen we arriveerden was het tegen de 40°C en toen we vertrokken in een gigantische wolkbreuk, zakte de temperatuur tot onder de 20°C. Gelukkig waren we met een 4WD en konden we de onverharde weg terug van 20 km redelijk afleggen, ondanks dat we ook vastgezeten hebben, van de weg afgegleden waren, etc. Hoe een enkele andere bezoeker in een gewone personenwagen de weg terug heeft kunnen afleggen, zal altijd een raadsel blijven. Misschien zijn ze er gewoon een tijdje gebleven, want in zo’n auto terug rijden leek ons echt onmogelijk.

Maar goed, het NP. Zo’n 1000 jaar geleden bestond hier, in de ze uithoek een centrum van sociale activiteiten en handel. Nederzettingen gebouwd volgens hoogstaande architectonische maatstaven. Niet eerder vertoond in de wijde omtrek en daarna ook niet meer. Het volk wat daarvoor verantwoordelijk is geweest, bestaat ook niet meer en is vermodelijk opgegaan in de bestaande (Indiaanse) bevolking die later arriveerden. Meer info over dit bijzonders is hier te vinden.

 

 

US trip-007-3.jpgUS trip-010-3.jpgUS trip-016.jpgUS trip-020-3.jpgUS trip-023-5.jpgUS trip-024-3.jpgUS trip-028-5.jpg

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>